Novosti

natrag

Kako smo omogućili da 85% uredskih radnika nesmetano radi od kuće

IT stručnjaci Ine u kriznom su načinu rada još od veljače kad se kompanija našla pod kibernetičkim napadom, a čije su posljedice na vrijeme spriječili (Jutarnji list, 16. travnja 2020., str. 12, piše Lana Mindoljević)

(Tomislav Krišto/HANZAMEDIA)

Rad od kuće mnogima je u Hrvatskoj i svijetu posljednjih mjesec dana svakodnevnica, ali on bi u kompleksnim kompanijama gotovo bio nemoguć bez potpore IT stručnjaka. Antonija, Robertino i Mario s desecima kolega uspješno su pripremili jednu od najvećih hrvatskih kompanija za nove uvjete rada. Oni su Antonija Krstičević Rumenović, IS stručnjak, Robertino Valušek, specijalist za potporu korisnicima i Mario Radeljić, viši referent za potporu korisnicima, svi djelatnici tvrtke Plavi tim, Inine tvrtke kćeri za informatičke usluge. IT stručnjaci Ine u kriznom načinu rada su još od sredine veljače kad se kompanija našla pod kompleksnim kibernetičkim napadom. Zahvaljujući predanosti svih zaposlenika i brzoj prilagodbi na rad bez mogućnosti upotrebe IT sustava i INA mreže, napad nije ugrozio kontinuitet poslovanja kompanije.

20 AGENATA – Vjerujem kako nas je kibernetički napad u jednu ruku pripremio za razdoblje koje je ubrzo uslijedilo. Naši stručnjaci su još od tog napada pronalazili kreativna i netipična rješenja, zahvaljujući čemu napad nije ugrozio kontinuitet poslovanja kompanije. Novousvojene tehnike smo nastavili primjenjivati i u situaciji s koronavirusom, kada se vrlo uspješno nosimo s izazovima rada od kuće upotrebom dostupnih alata za komunikaciju i suradnju na daljinu – kaže Robertino Valušek. Dodaje kako je opskrba tržišta neometana sve vrijeme, a prodaja goriva na maloprodajnim mjestima Ine kontinuirana. U Call centru Plavog tima radi 20 agenata od 0 do 24 sata, koji su na raspolaganju kolegama iz cijele INA Grupe. U posljednje vrijeme većina poziva odnosi se na pomoć prilikom pokretanja pojedinih online aplikacija i rada u njima. To nije ništa čudno, s obzirom na to da su naši kolege gotovo preko noći radna mjesta zamijenili svojim domovima. Rad od kuće u punom obimu je novost za sve i treba proći fazu privikavanja, no mi smo kolegama na dispoziciji za sva pitanja i nejasnoće – objašnjava Mario Radeljić. Njegova kolegica Antonija zbog prirode posla radi od kuće, ali i dalje pruža podršku kolegama.

NEDOSTAJU KOLEGE – Naravno, svima nedostaju susreti s kolegama i vanjskim partnerima izvan virtualnog prostora, ali imamo odličan feedback na korištenje svih raspoloživih online alata, kojima radnici imaju pristup. Prije mjesec dana teško je bilo zamisliti da ćemo sastanke i kavu s kolegama zamijeniti virtualnima, no to je postala globalna realnost. Naši kolege pokazuju veliki interes za nove tehnologije, što nas jako veseli – objašnjava Antonija. Osim što pružaju podršku za rad od kuće, Inini informatičari omogućuju i da sustav kartičnog plaćanja, koji je trenutno iznimno popularan zbog dodatne zaštite kupaca, na svim maloprodajnim mjestima neometano funkcionira. INA je također među prvima u Hrvatskoj podigla limit prilikom beskontaktnog plaćanja karticama sa 100 na 250 kuna.

– Sustav ni u jednom trenutku nije bio preopterećen, a informatička podrška funkcionira bez poteškoća – kaže Mario Radeljić. On i kolega Robertino dolaze na radno mjesto, no to im, ističu, ne pada teško. Svi djelatnici koji dolaze na posao drže se strogih preventivnih mjera i visokog higijenskog standarda.

– Dolazak na posao djeluje malčice neobično jer nemamo koga pozdraviti na hodnicima, ali to nije nužno loše. Rad u Call centru obično povezuju s gužvom i bukom zbog broja ljudi, pa je ovo za nas neobična promjena. Svakako, najsretniji smo kada znamo da sve funkcionira – poručuju.

 

ODGOVOR NA IZAZOVE

U Plavom timu radi 170 stručnjaka

Plavi tim d.o.o. član je INA Grupe te kao samostalni uslužni informacijski centar djeluje od 2015. godine, no svoje početke bilježi već u sedamdesetim godinama prošloga stoljeća kao Sektor informatičkih servisa, odgovor INA Grupe na dinamičan razvoj informatičkih tehnologija i sve brže rastuće potrebe i želje za modernizacijom jedne od najvećih regionalnih kompanija. Kreativna i jedinstvena rješenja u ponudi informatičkih usluga, uključujući informatičke sustave i upravljanje infrastrukturom, stručna su potpora društvima INA Grupe i drugim partnerima. Tvrtka, koja zapošljava 170 stručnjaka, pruža usluge planiranja, dizajna, razvoja, upravljanja arhitekturom poslovnih procesa i implementacije poslovnih aplikacija u skladu s poslovnom i informatičkom strategijom klijenta.