Projekti

natrag

Implementacija Digitalnog naftnog polja (DOF)

Digitalno naftno polje (Digital Oil Field – DOF) predstavlja digitalnu transformaciju naftne industrije. Tehnologija predstavlja kombinaciju umjetne inteligencije (AI) i automatiziranih poslovnih/inženjerskih procesa koji za cilj imaju  bolju analizu podataka prikupljenih s proizvodnih polja u realnom vremenu. Na osnovi analiza podataka donose se poslovne odluke koje vode efikasnijoj i optimalnoj proizvodnji ugljikovodika.

Što je uključeno u DOF tehnologiju

DOF tehnologija zasniva se podacima koji su prikupljeni s bušotina i površinske opreme preko SCADA sistema koji nadgleda proizvodni proces. Analizom i obradom podataka unutar programskog okruženja, koje se nalazi na CLOUD okruženju, dobivaju se informacije koje služe za upravljanje poslovnim procesom. Obrada podataka odvija se u stvarnom vremenu, omogućavajući trenutno praćenje stvarnog stanja proizvodnog procesa. To omogućuje brzu reakciju u slučaju eventualnih problema tijekom proizvodnog procesa.

DOF je u biti Digital twin tehnologija:

  • Replicira se fizičko postrojenje u digitalnom obliku.
  • Dobiva se mogućnost modeliranja različitih scenarija.

Koje koristi donosi primjena DOF tehnologije:

Kombiniranjem novih digitalnih tehnologija s orkestriranim poslovnim procesima koji su dio DOF-a, stvara se okruženje koje pospješuje proizvodnju ugljikovodika, smanjenje troškova održavanja te umanjivanje  broja neplaniranih zaustavljanja proizvodnje. Automatiziranjem poslovnog procesa povećava se produktivnost. Zaposlenici koji su uključeni u proizvodni proces oslobađaju se manualnih zadaća te svoje vrijeme mogu posvetiti kompleksnim zadacima za koje su potrebne analitičke vještine. Jedna od važnijih značajki DOF tehnologije  je kreiranje jedinstvene platforme na kojoj surađuju mnogobrojne discipline naftnog inženjerstva. Time se podrazumijeva da svi sudionici u procesu imaju transparentan pristup podacima i informacijama kako bi mogli donositi interdisciplinarne odluke, što značajno doprinosi povećanju efikasnosti upravljanja proizvodnim područjima.