Novosti

natrag

Plavi tim donirao računala potresom pogođenim područjima

INA Grupa nastavlja aktivno pružati neophodnu pomoć potresom pogođenim područjima i donira 60 računala osnovnim školama. Osnovna škola Mate Lovraka i Osnovna škola Dragutina Tadijanovića iz Petrinje, Osnovna škola Mladost iz Lekenika i Osnovna škola Glina u veljači su dobile po 15 računala iz Plavog tima, člana INA Grupe, za potrebe on-line nastave.

Računala su danas isporučena u Strukovnu školu u Sisku jer škole još nisu počele s radom.

INA je od prvog sata ove velike tragedije koja je pogodila našu Županiju pokazala koliko je upravo njezin utjecaj u našoj zajednici nemjerljiv i koliko je pouzdan partner. U prvim satima nakon razornog potresa dok smo još svi bili potreseni, ali svjesni da moramo što prije djelovati, Inine benzinske postaje bile su ključne kako bismo što prije omogućili svim službama pružanje pomoći građanima. Uskoro smo imali potrebu za skladišnim kapacitetima za silnu količinu donacija koje su počele pristizati sa svih krajeva. I tu smo u Ini naišli na podršku koja nam je promptno ustupila svoje veliko skladište na Zagrebačkoj. Ne manje bitna je i podrška u novčanom smislu gdje je INA donirala milijun kuna za obnovu Srednje škole Viktorovac koja će biti realizirana kroz par mjeseci. Također Inin Dom Rafinerije nafte Sisak postao je novi dom naše Glazbene škole Frana Lhotke čija je zgrada dobila crvenu naljepnicu. Svi vrijedni  instrumenti i talentirani učenici u tom Domu Rafinerije provest će vrijeme do povratka u svoje prostore. Kada se ukazala potreba za velikim brojem računala kako bi se djeci omogućila online nastava – INA je donirala 60 rabljenih prijenosnih računala u potpunosti pripremljenih za kvalitetan rad učenika“, izjavio je Darjan Vlahov, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Sisačko-moslavačke županije.

„Plavi tim se promptno odazvao apelu osnovnih škola s područja pogođenih potresom, a kojima je za siguran i neometan rad potrebna i informatička oprema. Ova pošiljka od 60 prijenosnih računala samo je dio opreme koju planiramo donirati, a osoblju i učenicima osnovnih škola želimo što skoriji povratak u školske klupe. Sigurni smo da među učenicima ima i budućih informatičara, što nas posebno veseli“rekao je Kristian Schuster direktor Plavog tima.

INA Grupa je od samog početka aktivno uključena u pružanje neophodne pomoći potresom pogođenih područja. Kako se radi o području Sisačko-moslavačke županije, koje je važno za poslovanje INA Grupe i gdje živi više od 1000 Ininih radnika, INA je uz podršku MOL Grupe, izdvojila 2,5 milijuna kuna koja će biti donirana za potresom pogođena područja u Županiji. Od toga 500. 000 kuna bit će usmjereno za obnovu Opće bolnice “dr. Ivo Pedišić“ u Sisku. Po milijun kuna bit će donirano Vladi RH, koja u akciji  „Pomoć za obnovu nakon potresa“ prikuplja sredstva namijenjena za sanaciju posljedica potresa u gradovima Petrinji, Sisku i Glini te Sisačko-moslavačkoj županiji za potrebe obnove Srednje škole Viktorovac u Sisku.

Također, Ininim radnicima koji su pretrpjeli štetu Kolektivnim ugovorom INA Grupe predviđena je financijska pomoć u visini od 7.000 kuna za ovakve situacije, a Uprava Ine odobrila je dodatan budžet od ukupno 2 milijuna kuna za isplatu dodatne materijalne pomoći radnicima društava INA Grupe koji su pretrpjeli izrazito veliku materijalnu štetu.

Uz navedeno, INA Grupa je do sada osigurala višednevne količine goriva, plinskih boca i dezinficijensa žurne službe, Crveni križ te agregate Nacionalne udruge ugostitelja koji su u Petrinji pripremali obroke za stanovništvo i brojne volontere. Gorivo je putem INA kartica donirano i Gradu Sisku, općinama Majur i Lekenik te HGSS-u koje ga je dopremalo stanovništvu za agregate, alpinistima i električarima volonterima na terenu te Gradskom društvu Crvenog križa Zagreba koji prikupljaju i dostavljaju pomoć u potresom pogođeno područje.

CROSCO i STSI, članice INA Grupe, osigurale su i postavile kontejnersko naselje u Petrinji za privremen smještaj 100-tinjak osoba, a na potresom pogođeno područje stanovnicima je dostavljeno i nekoliko kamp kućica. Uz to, INA Grupa je ustupila Stožeru civilne zaštite Sisačko-moslavačke Županije svoje skladišne prostore u Sisku, a Dom Rafinerije postao je privremeni dom Glazbene škole Frana Lhotke. Također, naši vatrogasci iz Siska su na raspolaganju lokalnoj zajednici te sudjeluju u hitnim intervencijama.

INA i dalje nastavlja pratiti potrebe potresom ugroženog područja te će nastaviti pružati podršku.